3 Mayıs 2013 Cuma

Hindistan'daki müslümanlar


Dünyadaki Müslümanların %10'u yani yaklaşık 150 milyonu Hindistan'da yaşıyor.Hint Müslümanlar çeşitli başarılara imza attılar ve çeşitli olşumlarla ülkelerine hizmet ediyorlar.Bunları görünce kendi kendime "bu yazıyı yazmalıyım" dedim.



İlk önce Hindistan'da nasıl bu kadar Müslümanlar olur? sorusuna cevap vermek istiyorum.Bu Türkler sayesindedir.Evet Türkler sayesinde.İlk kez "Sultan" ünvanını alan Gazneli Mahmud'un buralara yaptığı seferler sayesinde İslam buralara geldi.Gazneli Mahmud'un hükümdar olduğu Gazneli Devleti'nden sonra Büyük Selçuklu da İslamiyeti buralarda yaymaya devam etti.İşte Hindistan'da bu kadar Müslüman olması başlıca bu iki devlet sayesindedir.Tabi ki de başka devletlerin de katkısı büyüktür.

Hint Müslümanların büyük işler yaptığını söylemiştim.Bunlara bir bakalım.-Bu bölüme başlamadan önce bunu yazmak zorundayım.Hint Müslümanlar genellikle "Khan" soyadını kullanır."

Politika:Müslümanlar Hint politikasında yakın zamana kadar pasiftiler.Bu pasiflik The Welfare Party'i (Refah Partisi) kurana kadar devam etti.The Welfare Party'in bir seçime katıldığını düşünmüyorum.Umarım ileride Hindistan Meclis'inde Müslümanların sesi olurlar.

Basın:Müslümanlar basın alanında politkadan çok daha önce bir oluşuma imza attılar.Bundan 12 sene önce The Milli Gazette'yi kurdular.Gazete haftalık çıkıyor.Hindistan'daki Müslümanların sesi oluyor.

Sinema:Üzerinde en fazla duracağım konu.Çünkü Müslümanlar sinemada harika eserler ortaya koyuyorlar.Yaptıkları işler o kadar harikalar ki...İlk olarak Bollywood'un en fazla kazanan oyuncu olan Aamir Khan'dan bahsedeyim.1965 doğumlu olan Aamir Khan hem oyuncu hem de yapımcıdır.Kendisi şu anda Kiran Rao ile evlidir.3 çocuğa sahip olan Aamir Khan "Bay mükemmeliyetçi" olarak adlandırılır.Dediğim gibi kendisi Müslümandır.Çoğu kişi onun Hint sinemasına karşı olan önyargıyı yıktığını söyler.Bence de bu doğrudur.İlk kez 2001 yılında çektiği Lagaan filmi ile Oscar'a aday gösterildi fakat alamadı.2005 yılındaki Taare Zamane Par filmiyle iyice ünlendi.2006'daki Fanaa filmiyle Keşmir sorununa dikkat çekti.2008'de onun oynadığı Ghajini en fazla izlenen film olurken Aamir Khan 3 Idiots filmiyle kendi rekorunu kırdı.Aamir Khan annesiyle beraber Hac vazifesini yerine getirmiştir.Kendisi hazırladığı Tv programıyla ülke sorunlarını dile getirir.Hatta gündeme getirdiği bir konu o kadar ilgi çekmiştir ki Hindistan Hükümeti bu sorunlara çare bulmak için yasa hazırlamış.Aamir Khan mecliste bu konuyla ilgili açıklama yapmıştır.

Bir başka Hint Müslüman oyuncu Shahrukh Khan.Shahrukh Khan da meslektaşı Aamir Khan gibi 1965'te doğdu.Dünyada en fazla hayranı bulunan oyuncu olduğu tahmin ediliyor.(Tam yarım milyar hayranı var.)Shahrukh Khan'ın lakabı King Khan'dır.Kendisi "My name is Khan" adlı filminde 11 Eylül 2001'den sonra Amerika'daki Müslümanların zorluklarını anlatmıştır.Shahrukh Khan evlidir ve iki çocuk babasıdır.

Hint Müslümanlar daha sayamadığım çoğu işte en iyiler.Onlar "çoban bile olsan en iyisi olacaksın" anlayışı ile hareket ediyorlar.Hinduların çok bulunduğu bir ülkede Müslümanların bu kadar başarılı olması bize ancak örnek olmalıdır.Selametle...


Yazar : Emre Kaya
Kaynak link : http://www.anadoluhaberim.com/yazar.asp?yaziID=6924

Related Posts

Hindistan'daki müslümanlar
4/ 5
Oleh

8 yorum

26 Haziran 2013 13:19 delete

Mükemmel bir yazı, daha da mükkemmel bir final. Yürekten kutlarım sizi.

Reply
avatar
8 Temmuz 2013 20:46 delete

DÜNYANIN EN ÇOK KAZANAN OYUCUSU AAMİR DEĞİL SHAHRUKH KHAN'DIR; SHAHRUKH BİRÇOK DÜNYA DERGİSİNDE DÜNYANN EN ÇOK KAZANAN OYUNCUSU OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR Kİ AAMİR SIRALAMADA BİLE YOK

Reply
avatar
Adsız
6 Ocak 2014 14:13 delete

100 de 100 katılıyorum size. Bu bilgiler için de Teşekkürler...

Reply
avatar
Adsız
20 Ocak 2014 20:02 delete

aaaaaaaaaaaaaaaaaa

Reply
avatar
özlem
14 Haziran 2014 00:51 delete

kimin fazla kazandığı önemli değil, ikisi de Müslüman bu yeter onlara

Reply
avatar
Adsız
19 Haziran 2014 01:23 delete

Shahrukh'un en çok kazanan oyuncu olduğu doğru ama Bollywood sektöründe yani sadece sinema alanında düşünüldüğünde en çok kazanan aamir khan'dır.

Reply
avatar
23 Haziran 2014 07:41 delete

S Khan'ın filmlerine dikkatlice bakın. İslam'ı dejenere etmek için bir sürü çaba var. Hepsini tek tek saymak istemiyorum. Aklı olan görür. My name is khan ile başlayın. Ilımlı islam diye bir şeyi pompalar.

Reply
avatar
31 Ocak 2015 21:56 delete

SHAH RUKH KHAN 'ın İslamı dejenere ettiği falan YOK.AYRICA AAMİR KHAN'DA BİR HİNDU İLE EVLİ.ve senin aklın olsaydı My name is khan'ı eleştirmezdin Ayrıca madem öyle dhoom 3 de malang şarkısında Yahudiliğin sembolü olan DAVUT YILDIZI VAR BUNUDA GÖRÜRDÜN. ben kesinlikle Aamir Khan antisi değilim. Ama senin Bollywood'un KRALINI eleştirmeye hakkın YOKKK.

Reply
avatar